top of page

צבי ים פגועי זפת

בפברואר 2021, כתם זפת כיסה את חופי הים התיכון של ישראל.

במסגרת האירוע, התקבלו דיווחים על 27 צבי ים שנפגעו מהזפת, מתוכם 6 חיים שהגיעו לטיפול במרכז ההצלה ועוד 21 נמצאו מתים. מתוך סה"כ הצבים, הרוב (17) הם צבי ים חומים ועוד 10 צבי ים ירוקים. צבי ים פגועי זפת נפלטו לכל אורך קו החוף הים התיכוני של ישראל, ובריכוזים גבוהים יותר במספר מוקדים (חוף הבונים, אזור השרון ופלמחים), כפי שניתן לראות במפה המצורפת. ידוע שצבים מכוסי זפת נפלטו גם בלבנון.

 

התיעוד הראשון של נוכחות זפת בחופי הים התיכון של ישראל התקבל ב-17/02/2021, והחל מ-18/02/2021 התקבלו במרכז הארצי להצלת צבי ים סה"כ 6 צבי ים צעירים (אורך שריון CCL ממוצע 12 ס"מ ומשקל ממוצע 250 גרם), מתוכם 3 צב ים חום ו-3 צב ים ירוק.

מה עושה זפת לצבי ים ובעלי חיים ימיים אחרים?
זפת היא דביקה מאד ולא מסיסה במים, ולכן היא נצמדת לבעלי חיים ימיים, ובייחוד לאלה שנוהגים לשהות קרוב לפני המים, כמו עופות ים וצבי ים. הזפת מכסה את הנוצות של עופות ים ופוגעת ביכולת שמירה על חום הגוף וביכולת התעופה. 


אצל צבי ים, הזפת מגבילה את התנועה והראייה ומכסה איברים חשובים כמו נחיריים ופה, ובכך מונעת נשימה והזנה. כמו כן, הזפת שנבלעת בשוגג על ידי בעל חיים נצמדת אל דפנות מערכת העיכול, חוסמת את יכולת הספיגה של מזון ומשחררת רעלים לגוף. ללא טיפול, מצב זה מוביל למוות. בנוסף, קיים חשש משמעותי לפגיעה בבלוטת המלח אצל צבי הים והיכולת שלהם לאיזון מלחים, פעולה חשובה מאוד עבור בעלי חיים ימיים.
 

זאת ועוד, פגיעות נפט וזפת טומנות בחובן נזקים ארוכי טווח; שחרור של חומרים רעילים לסביבה הגורמים לנזקים התפתחותיים אצל יונקים ימיים, דגים וחסרי חוליות, ובכך לפגיעה בכל מארג המזון בים ולשינויים אקולוגיים נרחבים.

Free for use.jpeg

מתנדבת מרכז ההצלה מנקה צב ים ירוק צעיר מזפת. צילום: ונדי קנסקי

הצבים נוקו מהזפת באמצעות מטליות ומקלוני אוזניים ספוגים בשמן צמחי (שמן בישול). מדובר בעבודה עדינה וממושכת הכוללת ניקיון של כל האיברים, כולל עיניים, נחיריים ופנים הפה. לאחר שהצב נקי חיצונית, בוצע ניקוי פנימי של מערכת העיכול שצופתה בזפת באמצעות מיונז. במשך מספר ימים הצבים קיבלו הזנה במיונז, אשר מדלל את הזפת ומפנה אותה ממערכת העיכול שלהם. תוך כדי, חלבונים ושומנים נספגים ומזינים את הצבים החלשים. כל 6 הצבים נמצאים עתה בשיקום.

מודעה לפני אחרי זפת - אופקי.png

צב ים חום צעיר לפני ואחרי ניקיון במרכז ההצלה. קרדיט צילום: ד"ר יניב לוי, ונדי קנסקי

 

צבי ים צעירים, דוגמת אלו שהגיעו למרכז ההצלה, נמצאים בשלב זה של חייהם בים הפתוח הרחק ממדף היבשת וצפים על מרבדי אצות הסרגסום  (Sargassum) אשר מהווים עבורם אמצעי לנדידה פסיבית. הם מסוגלים לצלול לעומק של כמטר בלבד מתחת למרבד האצות ומהירות השחייה שלהם מוגבלת. הצבים ניזונים מהאצות ומבעלי החיים הזעירים הנמצאים בבית גידול זה, עד הגיעם לגיל ההתבגרות (7-10 שנים). לכן אנו משערים שכתם הנפט שצף על פני המים פגע בעיקר בצבים צעירים אלו בלב ים, ובעקבות הסערה הם נסחפו ונפלטו לחופי הארץ. יחד עם זאת, אין לנו יכולת להעריך את מספר הצבים הכללי שנפגעו מהזיהום.

 

בתום חודשיים של טיפול במרכז ההצלה, שוחררו לים כל 6 צבי הים הצעירים שנפגעו באסון הזפת. צפו בסרטון:

2.jpg

קרדיט תמונה ראשית: אוריה טמים

bottom of page